Ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού

Την  Πέμπτη  30-01-2014 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα 125 του 1ου ορόφου του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και των συστεγαζόμενων υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν «τις παθήσεις του μαστού» από την Ειδικό Χειρούργο Ιατρό κα Γιώτα Σασοπούλου.

Παρακάτω δίνεται απόσπασμα της ενημέρωσης.

mastos1

Η συχνότητα του Καρκίνου του Μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μια γυναίκα στις οχτώ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη στην ζωή της και η διεθνής Ιατρική Κοινότητα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια έναν μεγάλο αγώνα για την σπουδαιότητα της πρόληψης.

Επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνεται να είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι ορμονοθεραπείες, η μεγάλη κατανάλωση ζωικού λίπους κ.α.

mastos2Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από την εφηβική ακόμη ηλικία με την αυτοεξέταση και να συνεχίζεται μέχρι και τα σαράντα με ετήσιο υπερηχογραφικό έλεγχο. Μετά τα σαράντα η ψηφιακή μαστογραφία σε συνδυασμό με τον έγχρωμο υπέρηχο βοηθάει στον ολοκληρωμένο έλεγχο του Μαστού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως την ευθύνη για τον μαστολογικό έλεγχο την έχει ο Μαστολόγος. Γι΄αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό.

Κάθε μεταβολή που παρατηρείται στο μαστό: φλεγμονή, οίδημα, εισολκή της θηλής, πόνος που επιμένει, έκκριμα από την θηλή ή πληγή που υποτροπιάζει, θα πρέπει να εκτιμάται από τον Μαστολόγο.

mastos3

Καρκίνος του Μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στον άνδρα. Είναι πιο σπάνιος, αλλά και πιο επιθετικός. Γι΄ αυτό τον λόγο η ψηλάφηση συνιστάται και στους άνδρες.

Η έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού επιφέρει την ίαση και ο τακτικός ετήσιος έλεγχος, σώζει ζωές!

Η ενημέρωση τελείωσε ευχάριστα, δίνοντας την υπόσχεση για ένα επόμενο ραντεβού, όπου θα πραγματοποιηθεί κλινικός έλεγχος μαστού από την Ειδικό Χειρούργο Μαστολόγο κα Γιώτα Σασοπούλου στους υπαλλήλους του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

(επιμέλεια: Μαρία Τσαβλίδου)

Advertisements